Tehnici psihoterapeutice - autohipnoza

Autohipnoza este o tehnica menita sa-i permita pacientului sa-si continue in mod independent terapia, intrand intr-o stare hipnotica datorita propriile sale sugestii. In viata noastra de zi cu zi trecem prin diverse stari de constiinta autohipnotice, de meditatie, de concentrare intensa sau dimpotriva, de totala lipsa de atentie. Toate aceste stari au in comun o deplasare spontana a atentiei noastre de la stimulii externi la cei interni sau invers. In general, nu avem obiceiul sa consideram aceste stari drept transa hipnotica, desi in asemenea situatii este vorba despre asa ceva. Reveria diurna poate fi considerata o forma de autohipnoza: o persoana poate fi treaza, poate sa para prezenta si in contact cu ceilalti, dar in acelasi timp ea sa fie plonjata intr-o imagerie bogata, chiar fantasmagorica. Acelasi fenomen se produce in ceea ce numim „ hipnoza de autostrada ” in care conducem fara sa ne gandim la ce facem, fiind pe pilot automat.

Aceasta disociere a constiintei este tipica experientei de tip hipnotic. Ea permite sa fim in locuri diferite in acelasi timp. Daca fenomenul se agraveaza, intram in zona patologicului si putem vorbi despre existenta unor tulburari disociative (fuga disociativa sau tulburare de identitate disociativa).

Instructiuni pentru autohipnoza (J. Hoareau, 1993)

Cititi cu atentie urmatoarele indicatii si treceti prin fiecare etapa mentionata. Dupa ce le veti repeta punct cu punct, le veti invata pe dinafara si va va fi mult mai usor sa le aplicati.

Fireste, nu trebuie sa abandonati programul dupa ce ati incercat o data sau de doua ori, asa cum se intampla cel mai adesea. Daca nu ati intrat imediat intr-o stare de transa, acest lucru nu are importanta. Pe masura ce veti exersa, veti reusi sa atingeti starea de transa hipnotica. Unii ajung mai repede intr-o stare de transa hipnotica, altii mai incet, in functie de gradul lor de hipnotizabilitate. Important este ca va va face placere sa practicati acest exercitiu de pe urma caruia veti obtine numeroase beneficii fizice si psihice.

Cele opt etape de parcurs nu dureaza mai mult de 30 de secunde. La inceput, nu va nelinistiti de timpul pe care il alocati pentru a trece prin aceste etape. Folositi propriul ritm care va convine, apoi incercati sa va situati in aceasta stare cat mai rapid posibil. Intr-adevar, daca veti utiliza imediat autohipnoza pentru a va ajuta la rezolvarea unei probleme specifice, va trebui sa intrati si sa iesiti din transa cat mai rapid posibil. De asemenea, la inceputul practicarii autohipnozei, incercati sa gasiti un loc in care sa va simtiti calm si in siguranta. Ulterior, veti putea practica autohipnoza in orice conditii.

Puteti sa va asezati intr-un fotoliu sau alungit pe un pat, important este sa va simtiti bine instalati.

Etapa 1. In pozitie asezata, mentineti-va capul drept si priviti in departare in fata. Corpul dvs. trebuie sa se gaseasca intr-o pozitie relaxata. Daca sunteti intins, capul trebuie sa stea confortabil, simtiti-va comod, fara ca in zona gatului sa fie vreo tensiune. Priviti deasupra dvs., fixati tavanul, dar fara a localiza un punct anume.

Etapa 2. Mentineti capul intr-o pozitie confortabila si rotiti-va ochii (in sus, ca si cum ati privi dinauntru spre un obiectiv fixat in dreptul fruntii). Nu trebuie sa faceti un efort prea mare, important este sa va simtiti confortabil in continuare. Nota: rotirea in sus a ochilor, care se produce de altfel si in timpul somnului, merge de obicei mana in mana cu o relaxare a pleoapelor simtite ca fiind tot mai grele.

Etapa 3. Continuati sa priviti inapoi si in sus si acum, inchideti usor ochii (simtiti ca sunteti pe cale sa lasati pleopele sa coboare, fara nici o tensiune sau disconfort).

Etapa 4. Acum pleoapele dvs. sunt perfect inchise, inspirati profund pe nas, gura este inchisa ... respiratia dvs. trebuie sa fie profunda, profunda (dar fara a depune prea mare efort) ... opriti respiratia timp de cateva secunde (in functie de posibilitatile fiecaruia, evitand oboseala).

Etapa 5. Apoi ... expirati lent, lasand aerul sa treaca de-a lungul buzelor usor intredeschise si ramaneti cu pleoapele inchise de-a lungul intregului exercitiu ... permiteti ochilor sa revina la pozitia lor orizontala normala.

Etapa 6. Acum ... avand pleopele in continuare inchise ... va veti simti bine, calm ... respirati usor in voie ... va imaginati ca vi se adanceste tot mai mult corpul in fotoliul sau in patul in care sunteti intins ... va simtiti perfect relaxat si destins. Spiritul si corpul dvs. sunt perfect destinse, perfect relaxate, dar in acelasi timp intr-o stare de alerta, de veghe, traind o senzatie placuta de plutire.

Etapa 7. Profitati de aceasta senzatie placuta de plutire ... si indreptati-va usor atentia asupra antebratului dvs. drept sau stang, cum doriti ... si imaginati-va cum antebratul dvs., de la cot si pana la mana, devine usor, foarte usor ... lasati palma sa se ridice usor, foarte usor, ca si cum ar pluti.

Etapa 8. V-ati atins scopul ... palma si antebratul dvs. drept sau stang se afla in levitatie, cotul odihnindu-se pe bratul fotoliului sau pe suprafata patului. Ati experiementat astfel senzatia placuta de plutire din timpul autohipnozei. Mentineti ochii inchisi ... spiritul si corpul plutesc in continuare, fara nici o tensiune. Antebratul dvs. va ramane fara nici un efort in aceasta pozitie, de-a lungul intregii sedinte.

In aceasta stare placuta de relaxare activa, corpul dvs. va profita din plin de relaxarea musculara primita, in care veti trai o senzatie de plutire, in timp ce spiritul dvs. este limpede, clar si treaz. Cufundati-va din plin in aceasta stare, fara insa a va fixa pe un anume gand, relaxati-va si lasati-va cuprins de o senzatie placuta de plutire, pastrand in continuare ochii inchisi. Este important sa dobanditi capacitatea de a pluti, fara a trai o stare de tensiune fizica sau psihica.

In aceasta stare particulara de constiinta, psihicul nostru devine mult mai receptiv la informatii noi. Creierul uman este precum un calculator si poate sa atinga performante maxime, daca stim sa-l utilizam intr-o maniera optima. Autohipnoza ne poate ajuta. Autohipnoza ne permite sa-l programam pe ideea de optimizare fizica si psihica.

Revenirea din starea de autohipnoza

Revenirea la starea obisnuita, de veghe, este la fel de simpla ca si intrarea in starea de autohipnoza.

Etapa 1R. (Revenirea) Ochii dvs. sunt inchisi. Inspirati profund pe nas, cu gura inchisa si opriti, pret de o clipa, propria respiratie, fara nici o tensiune ...

Etapa 2R. Expirand, cu pleoapele inchise si cu respiratia intrerupta pret de o clipa ... rotiti-va ochii inapoi si in sus cat de mult puteti, dar fara a depune prea mare efort ...

Etapa 3R Expirati usor pe gura, lasand aerul sa treaca printre buzele usor intredeschise ... si atunci cand expirati ... deschideti usor ochii ...

Etapa 4R. Cu totul relaxati, cu ochii deschisi ... lasati privirea sa redevina clara ...

Etapa 5R. Deschideti si inchideti palma care este inca in aer ... deschideti si inchideti palma de mai multe ori, fara a inclesta pumnul.

Etapa 6R. Usor, fara nici un fel de tensiune sau efort, lasati mana sa revina la pozitia sa initiala ...

Etapa 7R. Ramaneti inca cateva clipe in pozitia asezata sau alungita. Va veti simti bine, revigorat si relaxat.

Tehnica descrisa este un mijloc de a ajunge in stare de hipnoza intr-o maniera naturala. Se bazeaza pe un profil de inductie hipnotica care este un test clinic ce vizeaza capacitatea individului de a atinge o stare de transa hipnotica.

Fireste, exista numeroase alte moduri de a intra in autohipnoza, care se bazeaza pe fixarea unui punct sau pe relaxarea progresiva. De asemenea, autohipnoza se poate obtine prin intermediul meditatiei sau prin utilizarea respiratiei abdominale descrise in sistemul Yoga. Toate acestea sunt variante care permit atingerea aceluiasi rezultat.

 

 

Tehnici psihoterapeutice

Tehnici hipnotice
Definitia hipnozei
Convorbirea preliminara in hipnoterapie
Hipnotizabilitatea
Adancirea transei hipnotice
Autohipnoza
Dehipnotizarea. Revenirea din hipnoza
 
Tehnici comportamentale
Tehnici cognitiv-comportamentale
Tehnici rational-emotive si comportamentale

 

Terapie de cuplu

  • ABC-ul relatiilor de cuplu
  • Autoterapie in rezolvarea problemelor conjugale
  • Conflicte in cadrul cuplului
  • Model de comunicare eficienta in relatiile de cuplu
  •  

    Articole generale

  • Ce este psihologia clinica?
  • Ce este psihoterapia?
  • Cand ai nevoie de un psihoterapeut?
  • Cum difera psihologul clinician de asistentul social
  • Cum difera psihologul clinician de consilierul psihologic?
  • Cum difera psihologul clinician de psihiatru?
  • Cum difera psihologul clinician de psihologul scolar?
  • Ce este consilierea psihologica?
  • Ce presupune prima sedinta de psihoterapie individuala?
  • Respectarea confidentialitatii pacientului
  • Motivatia pacientului pentru psihoterapie
  • Pacientul fata in fata cu terapeutul
  • Aspecte etice ale psihoterapiei
  •  

    Introducere in psihologia clinica - Odette Dimitriu | Editura Tritonic (Decembrie 2020)
     
    Introducere in psihologia clinica - Odette Dimitriu | Tritonic Decembrie 2020
     
    Comunicare terapeutică tehnici si modele ale schimbării - editura Herald 2014
    Empatia in psihoterapie - editura Victor 2004
    Tehnici Psihoterapeutice - editura Victor 2004
    Cărti de psihologie si psihoterapie

     

    Alte articole

  • Empatia in psihoterapie
  • Psihologia elevului. Frica de examen
  • Relatia client / terapeut
  • Profesiunea de psihoterapeut
  • Tipuri de pacienti in psihoterapie