Model de comunicare eficienta in relatiile de cuplu

Psihologii moderni inteleg prin congruenta acordul dintre ceea ce gandim cu adevarat si ceea ce spunem. In alti termeni, congruenta consta in potrivirea dintre trairea noastra interna si expresia externa. A fi congruent atrage dupa sine o serie de beneficii psihologice importante intr-o relatie de cuplu. Cu cat vom fi mai putin tematori si anxiosi in relatie, cu atat vom fi mai capabili sa ne cunoastem mai bine pe noi insine si pe partenerul nostru. Cu cat vom reusi sa ne intelegem mai bine, cu atat vom atinge un nivel mai inalt de congruenta. In acest mod, sunt create premisele unei bune si autentice relatii de cuplu.

Plecand de la conceptul de congruenta, C. Rogers, intemeietorul psihoterapiei nondirective, prezinta urmatorul model de comunicare in relatiile interpersonale:
1. Comunicarea in relatia cu partenerul de cuplu este marcata de propriul nostru grad de congruenta.
2. Cu cat congruenta noastra se dovedeste a fi mai mare, cu atat este mai posibil ca mesajele noastre (verbale si nonverbale) sa fie mai bine intelese de partenerul nostru.
3. Cu cat mesajele noastre sunt mai clare, mai lipsite de semnificatii ambigue, cu atat partenerul nostru de relatie ne va raspunde cu mai multa claritate.
4. Cu cat suntem mai congruenti in relatia noastra si mai capabili sa exprimam intr-o maniera autentica ceea ce simtim in legatura cu o anumita tema de discutie, cu atat vom fi mai dispusi si mai liberi sa-l ascultam pe cel de langa noi.
5. La acest stadiu, partenerul nostru de cuplu se simte cu adevarat inteles de catre noi. El simte ca, in masura in care se exprima mai bine pe sine insusi, noi vom intelege mai clar modul sau de a percepe o anumita problema. Cu alte cuvinte, noi putem sa vedem lumea prin proprii ochi ai partenerului nostru de cuplu si il intelegem empatic.
6. Pentru partenerul nostru de cuplu, faptul de a se simti inteles inseamna ca noi manifestam o consideratie pozitiva fata de el.
7. In masura în care partenerul nostru de cuplu,
  a. ne percepe ca fiind congruenti si integrati in relatia cu el,
  b. simte ca manifestam o consideratie pozitiva fata de el,
  c. simte ca il intelegem empatic,
se stabilesc conditiile unei bune relatii de cuplu.
12. In masura in care partenerul nostru experimenteaza aceasta relatie (cu elementele ei caracteristice, a, b si c), comunicarea sa se va elibera de tot mai multe obstacole. Treptat, partenerul nostru va tinde sa comunice si el cu o tot mai mare congruenta.
13. Comunicand mai liber, intervenind tot mai putine distorsionari, partenerul nostru de cuplu va fi acum si mai capabil sa asculte cu o mai mare atentie ceea ce ii comunicam (repetarea punctului 4, din punctul de vedere al partenerului nostru).
14. In masura in care partenerul nostru este mai capabil sa asculte ceea ce ii comunicam, noi ne vom simti intelesi empatic de catre el (repetarea punctului 5), simtim ca partenerul nostru manifesta o consideratie pozitiva fata de noi (repetarea punctului 6) si apreciem relatia noastra ca fiind una bazata pe incredere si ajutor (repetarea punctului 7).
15. Aceasta situatie semnifica faptul ca ambii parteneri de relatie se sprijina si se sustin reciproc.
16. In acest lant de evenimente, pot sa intervina unii factori limitativi meniti sa "ameninte" procesul descris mai sus. Daca partenerul nostru de relatie introduce in raspunsul sau la punctul 3 elemente noi (care ies din domeniul nostru de congruenta) si atinge o zona in care noi nu ne simtim prea confortabil (de pilda, pot fi unele aspecte legate de viata noastra intima sau de ascensiunea profesionala), atunci vom fi tot mai putin capabili sa-l ascultam pe cel de langa noi si ii vom trimite mesaje ambigue. Ca raspuns, vor apare tot mai multe distorsionari defensive venite din partea partenerului nostru. In aceasta situatie, toate procesele descrise anterior se vor derula invers.

O relatie de cuplu nu numai ca ne uneste cu o alta persoana, dar ne si transforma. Desi relatia de cuplu este o creatie a noastra, noi vom fi intrucatva transformati de aceasta relatie. Modul in care ne privim pe noi insine se modifica de-a lungul interactiunilor cu partenerul nostru, dobandind astfel o mai profunda intelegere de sine. Intr-o buna relatie de cuplu, nimeni nu este judecator sau ghid, fiecare incercand sa valorifice eforturile celuilalt de a stabili o comunicare vie si autentica. Asadar, sa invatam sa devenim congruenti cu noi insine! Sa nu ne fie teama sa exprimam ceea ce gandim si simtim cu adevarat! O relatie de cuplu fara parteneri congruenti este lipsita de viata si sortita esecului. O relatie bazata pe congruenta este dinamica, puternica si cu dorinta de a fi vesnica. Alaturi de cel iubit, ne re-descoperim in fiecare zi, re-invatam sa fim spontani, re-invatam sa ne miram de noi si de cel de langa noi. Alaturi de cel drag, avem prilejul sa invatam sa fim noi insine! Fara false pudori, fara minciuni si fara ascunzisuri! Doar noi!

 

 

Tehnici psihoterapeutice

Tehnici hipnotice
Definitia hipnozei
Convorbirea preliminara in hipnoterapie
Hipnotizabilitatea
Adancirea transei hipnotice
Autohipnoza
Dehipnotizarea. Revenirea din hipnoza
 
Tehnici comportamentale
Tehnici cognitiv-comportamentale
Tehnici rational-emotive si comportamentale

 

Terapie de cuplu

 • ABC-ul relatiilor de cuplu
 • Autoterapie in rezolvarea problemelor conjugale
 • Conflicte in cadrul cuplului
 • Model de comunicare eficienta in relatiile de cuplu
 •  

  Articole generale

 • Ce este psihologia clinica?
 • Ce este psihoterapia?
 • Cand ai nevoie de un psihoterapeut?
 • Cum difera psihologul clinician de asistentul social
 • Cum difera psihologul clinician de consilierul psihologic?
 • Cum difera psihologul clinician de psihiatru?
 • Cum difera psihologul clinician de psihologul scolar?
 • Ce este consilierea psihologica?
 • Ce presupune prima sedinta de psihoterapie individuala?
 • Respectarea confidentialitatii pacientului
 • Motivatia pacientului pentru psihoterapie
 • Pacientul fata in fata cu terapeutul
 • Aspecte etice ale psihoterapiei
 •  

  Introducere in psihologia clinica - Odette Dimitriu | Editura Tritonic (Decembrie 2020)
   
  Introducere in psihologia clinica - Odette Dimitriu | Tritonic Decembrie 2020
   
  Comunicare terapeutică tehnici si modele ale schimbării - editura Herald 2014
  Empatia in psihoterapie - editura Victor 2004
  Tehnici Psihoterapeutice - editura Victor 2004
  Cărti de psihologie si psihoterapie

   

  Alte articole

 • Empatia in psihoterapie
 • Psihologia elevului. Frica de examen
 • Relatia client / terapeut
 • Profesiunea de psihoterapeut
 • Tipuri de pacienti in psihoterapie