Tehnici Psihoterapeutice

Am abordat aceasta tematica a tehnicilor psihoterapeutice avand ca determinare faptul de a fi lucrat o perioada relativ lunga de timp in cercetarea psihologica, ocupandu-ma indeosebi de problematica psihoterapiei, atat ca cercetare fundamentala, cat si ca activitate practica propriu-zisa.

In lucrarea de fata se realizeaza o trecere in revista a principalelor scoli de psihoterapie (dinamica, experientiala si comportamentala), acordand o atentie speciala tehnicilor psihoterapeutice de orientare comportamentala. Cum se stie, psihoterapia isi dovedeste eficienta in tratamentul unor afectiuni nevrotice si psihosomatice, obtinandu-se rezultate bune si in absenta unui tratament medicamentos. Pe parcursul acestei lucrari vom accentua ideea ca psihoterapia presupune utilizarea sistematica a relatiei psihoterapeut-pacient, in scopul producerii unor modificari pozitive si semnificative in modul de a gandi, a simti si a se comporta al pacientului. Sarcina prioritara a terapeutului este aceea de a stabili un cadru terapeutic adecvat care sa permita gasirea solutiei optime la problema pacientului.

In ultimul timp, urmare a cresterii complexitatii provocarilor in societatea moderna, se manifesta tot mai mult tendinta ca unele tehnici psihoterapeutice sa fie utilizate in scopul optimizarii noastre fizice si psihice. Oameni fara afectiuni psihice pot beneficia de tratament psihologic in vederea obtinerii unor performante sporite in diverse domenii de activitate.

Aceasta lucrare se adreseaza studentilor si absolventilor Facultatilor de Psihologie, Sociologie si Pedagogie. De asemenea, se adreseaza studentilor Facultatilor de Medicina, medicilor, precum si tuturor celor care sunt interesati sa-si imbunatateasca deprinderile de comunicare interpersonala.